In de Cramer 23A, Heerlen06 - 810 276 62

CrossFitter van de maand: Jos Offermans

Jos’ favoriete oefening: de Burpee!

Jos Offermans

Leeftijd: 57
Beroep: Brigadier / rechercheur bij de politie

Sinds wanneer ben je lid van CrossFit Heerlen?
Sinds 10 januari 2016.

Deed je aan sport voordat je met CrossFit begon?
Ik heb altijd gesport. Als jongetje ben ik begonnen met voetbal, doch op latere leeftijd ben ik hiermee
gestopt omdat ik van mezelf altijd het uiterste verwacht. Voetbal is een teamsport en er waren velen
die deze mentaliteit niet hadden, vandaar dat ik hiermee ben gestopt. Hierna ben ik begonnen met Tae Kwon Do. Hier heb ik dan ook de eerste Dan, zwarte band, in
behaald. Ook hier heb ik mee gedaan aan wedstrijden hetgeen resulteerde in 3x Limburgs kampioen,
1x Nederlands kampioen en 1x Open Belgisch kampioen. Ook vond ik het leuk om les te geven aan de kindergroepen.
Hierna ben ik begonnen met hardlopen, mijn doel was het lopen van de marathon in Parijs en dat is
gelukt. Ook hier ben ik op een ogenblik mee gestopt, omdat ik net nog 56 kg woog. Mijn vrouw
Sybille was al kindergeld voor me gaan aanvragen… hahahahahaha! Hierna ben ik gaan fitnessen, ook weer heel fanatiek, en kijk, opeens had ik een gewicht van 79 kg behaald en was ik best wel flink gespierd. Maar ik bemerkte dat ik de lenigheid kwijt was en eigenlijk weer iets anders zocht. Hierna kwam ik in 2014 in aanraking met CrossFit; wauw, dat was het voor mij.  Al snel sloeg de verslaving toe. Hier leerde ik ook Danny, onze kanjer en trainer en zijn lieve vrouw Thess, kennen. Doch plotseling waren Danny en Thess verdwenen uit de box. Later kreeg ik een blessure
en werd ik geopereerd aan mijn meniscus. En ik had een gedeeltelijk afgescheurde kruisband (nooit geweten). Daar heeft men niets aan gedaan gezien mijn leeftijd… grrrrrrrr! En toen hoorde ik via-via dat Danny een eigen box begon en was voor mij de beslissing snel genomen. Dit werd mijn box. Het mooie is dat zelfs Sybille en haar zus Maria mee gingen om een proefles te draaien. En kijk nu, allebei vinden ze het prachtig. Sport is voor mij heel belangrijk. Ik heb dan ook zelf enkele cursussen genoten m.b.t. sport.

Hoe kwam je in aanraking gekomen met CrossFit?
Via internet. Ooit kwam ik dit tegen en ik ben gaan kijken wat het inhield. Toen gezocht naar een box en
gevonden in 2014. In 2016 overgestapt naar CrossFit Heerlen.

Wat was je eerste WOD?
Mijn eerste WOD was niet in een CrossFit box, maar in een sportschool. Hier leerde ik Marvin Joosten
kennen die mij wel een WOD zou laten doen. WALLBALLS. 12 min lang alleen maar wallballs. Ik zal het
eerlijk zeggen, ik was dood aan het gaan tijdens deze WOD. Op weg naar huis moeten stoppen, zo slecht
was het me. “Oh my god” wat was dat zwaar en wat was ik diep gegaan. Dus die vergeet ik nooit meer.

Welke doelen zou je in de komende zes maanden willen bereiken en hoe ga je dat doen?
1. Iedere dag genieten van mijn familie, en dat we gezond mogen blijven.
CrossFit:
1. Double unders, wil ik helemaal gaan beheersen
2. Pistol Squats
3. Muscle ups, zowel in de ringen als op de bar
4. Mijn kracht verbeteren door te beginnen met de deadlift (op naar de 200 kg)
5. Handstand verbeteren, en misschien stukje op de handen lopen
Hoe ik dat ga doen? Door Open Gym uren mee te pakken en hier bovengenoemde skills verbeteren, dus: trainen, trainen, trainen. Samen met Danny een programma opstellen om deze doelen te verwezenlijken.

Wat is je minst favoriete CrossFit-oefening?
Mijn minst favoriete oefeningen zijn wallballs en double unders. Wallballs omdat het zo’n zware oefening zijn, en double unders omdat deze zo moeilijk zijn. Tenminste, voor mij.

En… wat is je favoriete CrossFit-oefening?
Boh, dat vind ik moeilijk om te zeggen. Touwklimmen, box jumps en ja-ja… burpees! 😉

Verzin een WOD en geef hem een naam 😉
4 rondes:
– 10 deadlifts (100/50 kg)
– 20 pull ups
– 30 ring dips
– 40 wall balls (9/6 kg)
– 50 push ups

Naam van deze WOD:
The Wave (lage oefening, hoge oefening, etc.)

Welk nummer (muziektrack) hoor je het liefst tijdens een WOD?
Hardwell – Young Again

Op welke CrossFit-prestatie ben je het meest trots?
Ja, dat is makkelijk: het behalen van de eerste plaats van de “Scaled Division 50+” tijdens de Masters Throwdown 2016. Dit waren drie WODs en ik heb ze alle drie gewonnen. Dat vind ik van mezelf een mooie prestatie.

Wat is je favoriete moment bij CrossFit Heerlen?
Mijn eerste muscle up en pistol squats (tijdens de Open Gym).

Heb je nog andere interesses naast CrossFit?
Ja, ik heb ook interesse in Power Yoga. Om mijn mobiliteit te vergroten. En mijn grootste interesse gaat momenteel uit naar het worden van vitaal coach op mijn dagelijkse werk. Ook heb ik interesse om de CrossFit Level 1 Trainer certificering te behalen. Ik ben al begonnen met studeren en wil ook ooit les gaan geven.

Wat is je favoriete “cheat meal” en wanneer heb je die voor het laatst gegeten?
Hamburger. Voor het laatst gegeten op vakantie in Ibiza. Nu een week geleden.

Welk advies heb je voor nieuwe atleten van CrossFit Heerlen?
Luister naar je trainer. Neem op tijd je rust. Werk aan je mobiliteit en gymnastiek oefeningen, zoals handstand, pistol squat, etc. Wil niet te snel te veel, maar luister naar je lichaam. Maak gebruik van de Open Gym uren om hieraan te werken. Dus niet alleenmaar WODs. En geniet van deze sport en van je medesporters. Steun deze ook als ze het moeilijk hebben. CrossFit is een grote familie (community).

Danny over Jos
Dat Jos een keer CrossFitter van de maand zou worden zal geen verrassing zijn voor de overige leden van CrossFit Heerlen. Jos ziet dat zelf niet als een vanzelfsprekendheid, en dat siert hem. Jos werkt hard voor zijn prestaties, beschikt over een tomeloze energie, vastberadenheid en gedrevenheid, en is daarom een inspirerend voorbeeld voor vele CrossFitters van alle leeftijden. Daarnaast is Jos één van de meest nederige mensen die ik ooit heb ontmoet. Zonder valse bescheidenheid of gebrek aan zelfwaardering. Kortom, “work hard en stay humble” staat op zijn lijf geschreven. Hij plaatst zichzelf niet graag op de voorgrond, maar velen zullen het beamen. Jos verdient het predicaat ‘CrossFitter van de maand’ als geen ander.

Leave a Reply