In de Cramer 23A, Heerlen06 - 810 276 62

rio2016Vanavond begint de openingsceremonie van de 28ste Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro, Zuid-Amerika. 19 dagen lang zullen er wedstrijden zijn, verdeeld over 28 sporten zullen er ongeveer 10.500 atleten meedoen. CrossFit combineert 3 van de 28 olympische sporten, namelijk atletiek, gewichtheffen en gymnastiek (turnen) in één trainingsvorm. Lees hieronder waarom de Olympische Spelen ook zeker interessant zijn om naar te kijken voor een groot aantal CrossFit atleten. Het zal voor de televisiekijkers wel even wennen worden aan het ritme, want in Rio de Janeiro is het vijf uur vroeger. Veel uitzendingen gaan dan ook door tot ’s avonds laat. De openingsceremonie begint vannacht om 00:25 uur op NPO1.

Atletiek

Atletiek is een van de meest traditionele Olympische sporten, en met 47 onderdelen de omvangrijkste. Denk aan bijvoorbeeld de 100 meter, 400 meter, 5 km, maar ook hoogspringen, verspringen en kogelstoten. Usain Bolt is de huidige wereldrecordhouder en olympisch kampioen op de 100m (9,63 sec) en 200 m (19,3 sec). Eén van de Nederlandse atleten waar we in Rio veel van kunnen verwachten is Dafne Schippers. Zij veroverde eerder de nationale recordtijd met 10,81 seconden op de 100 m en op de 200 m werd zij wereldkampioene met een Europees recordtijd van 21,63 seconden.

Bekijk hier het uitzendschema van het onderdeel atletiek tijdens de Olympische Zomerspelen.

Gewichtheffen

In tegenstelling tot CrossFit, waarbij de categorieën gebaseerd zijn op leeftijd, zijn de categorieën bij het olympisch gewichtheffen gebaseerd op het gewicht van de atleet. Van bantamgewicht (-56 kg) tot superzwaargewicht (+105 kg) bij de heren, en van vlieggewicht (-48 kg) tot superzwaargewicht (+75 kg) bij de vrouwen. In de geschiedenis van de Olympische Spelen heeft Nederland 3 maal brons gewonnen op één van de gewichthefonderdelen, waarvan de laatste alweer een hele tijd geleden is, namelijk 1948 (London). Het olympisch record trekken (snatch) binnen de categorie heren tot 56 kg lichaamsgewicht staat op 137,5 kg. Gelijk aan het persoonlijk record van viervuldig CrossFit kampioen Rich Froning met een lichaamsgewicht van bijna 90 kg! En bij het stoten (Clean & Jerk) staat het olympisch record bantamlichaamsgewicht (-56 kg) momenteel op 168 kg. 25 kg meer dan het persoonlijk record van fitste man op aarde Mathew Fraser (86 kg). Maar… “Rich and Mat will outrun a lifter and outlift a runner”.

Bekijk hier het uitzendschema van het onderdeel gewichtheffen tijdens de Olympische Zomerspelen.

Gymnastiek (turnen)

Gymnastiek staat vanaf de eerste editie van de moderne Olympische Zomerspelen onafgebroken op het programma. Epke Zonderland, olympisch goud winnaar, en Yuri van Gelder zijn bekende Nederlandse turners. Epke Zonderland komt bij de Spelen van Rio 2016 alleen uit op de rekstok. De Friese titelverdediger op dat toestel laat optredens op de brug en voltige schieten omdat een blessure aan zijn vinger dat niet toelaat. Yuri van Gelder, ook wel Lord of the Rings genoemd, zal Nederland ook weer vertegenwoordigen op de Spelen.

Bekijk hier het uitzendschema van het onderdeel turnen tijdens de Olympische Zomerspelen.

Leave a Reply