In de Cramer 23A, Heerlen06 - 810 276 62

De community die zich de laatste jaren rond CrossFit gevormd heeft, kun je goed vergelijken met die van een teamsport. Zo vind je over de hele wereld CrossFit-boxen, waar je hartelijk en met open armen ontvangen wordt, alsof je altijd al erbij gehoord hebt. Zo heb ik dankzij deze nieuwe sport ook veel interessante mensen van over de hele wereld leren kennen en waarderen.

CrossFit is als een teamsport zonder team. Je traint en zweet samen, moedigt elkaar aan, geeft elkaar hulp op het gebied van kracht en techniek. Na de work-out geeft je elkaar een high-five, en toch traint iedereen tijdens de work-out individueel en vecht iedereen meer tegen zijn eigen grenzen (of zijn luiheid) dan tegen iemand anders.

Zo kan ik je uit ervaring, niet alleen als sporter maar ook als trainer, zeggen dat het er in een work-out eigenlijk nooit om draait dat je sneller bent dan iemand anders, maar slechts om op dat moment voor jezelf de best mogelijke prestatie neer te zetten. En als ik daarbij iemand naast me zie die in een work-out geen pauze houdt, terwijl ik een rustpauze inlas, dan vraag ik mijn lichaam en mijn eigen luie ik of die pauze echt wel nodig is. Meestal stel je dan vast dat je die pauze niet nodig hebt en ga je verder.

Een ander fascinerend aspect van de community, zowel in wedstrijden als in trainingen, is dat de laatste deelnemer in een work-out altijd het meest aangemoedigd wordt. De reden: zowel sportbuddy’s als het publiek weten uit eigen ervaring hoe inspannend een work-out kan zijn en voelen mee. En het is nu net dat fenomeen dat voor een groot deel de aantrekkingskracht van CrossFit uitmaakt.

Leave a Reply